Kotiapu

Mitä tarkoittaa kotiapu ? Kotiapu on avustamista kodin askareissa niitä voi olla mm. pyykkihuolto, ruuan valmistaminen, kodin siivous, ulkoilu, pihatyöt.

kuka voi saada kotiapua? Kun toimintakyky on alentunut esim. sairauden vuoksi on kotiapua saatavilla kodin askareisiin. Tarve voi olla säännöllistä tai väliaikaista. Esim. ikäihmisellä voi olla sairauden vuoksi tarve säännölliseen palveluun. Väliaikaista apua voi saada erityisen elämäntilanteen vuoksi, näitä voi olla esim. läheisen kuolema, avioero, loukkaantuminen, lapsen syntymä. Palvelu on arvonlisäverotonta eli alv 0%.

Inarin kunta myöntää palveluseteleitä siivoukseen. Yhden setelin arvo on 15e, mikä vähennetään palvelun hinnasta. Inarin kunta arvioi kenelle seteleitä myönnetään ja kuinka monta.

Esimerkki 1. Ikäihminen jonka toimintakyky on alentunut asuu kaksiossa ja haluaa 2 tuntia siivousapua kuukaudessa. Hän saa palvelun arvonlisäverottomasti. Hänelle on myönnetty 2kpl palveluseteleitä (siivoukseen) per kuukausi, hänellä on jatkuva tarve palveluille. Paljonko hän maksaa siivouksesta? 2 tuntia on 85 € josta vähennetään arvonlisävero mikä on 16,45 €. Alviton hinta on siis 68,55 € tästä vähennetään 2 palvelusetelitä yht. 30 € maksettavaa jää 38,55 € /per kerta.

Esimerkki 2. Juuri elääkkeelle jäänyt naishenkilö liukastui ja mursijalkansa, parantuminen vie n. 3kk. Hän asuu isossa omakotitalossa yksin ja tarvitsee 4 tuntia siivousapua sekä 2 tuntia muuta kotiapua joka kuukausi. Kunta on myöntänyt hänelle 3 kuukaudeksi palvelusetelit (siivoukseen) 4 kpl / jokaista kuukautta kohden. Paljonko hän maksaa kuukaudessa ? 4 tuntia siivouspalvelua on 170 € josta vähennetään arvonlisävero 32,90 € sekä palvelusetelit joiden yhteisarvo on 60 €, jäljelle jää 77,10 €. Summaan lisätään 2 tuntia muuta kotiapua minkä arvonlisäveroton hinta on 68,55€. Hän maksaa 6 tunnista yhteensä vähennysten jälkeen 77,10 € + 68,55€ =145,60 €.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.